“Voor je het weet ligt er een oplossing waarvan je denkt: ja, dit is het!”

Loop een laboratorium binnen op de gemiddelde Nederlandse universiteit, en grote kans dat je het logo voorbij ziet komen van Waldner Benelux. De lagelandentak van de Duitse onderneming levert zuurkasten, tafels, goten en al het andere meubilair dat nodig is om een lab goed te laten draaien. Verkoopleider Gerjan Trommelen is er als voormalig laboratoriummedewerker – “Ik heb mijn pipet aan de wilgen gehangen” – enorm in zijn element. Al sinds 2007 vormt hij de schakel tussen Waldner en BOIKON. Een gesprek over labtafels, Leekse listigheid en lastige klanten. “Het is altijd een feest om te beginnen met een tekening en daar aan het einde doorheen te kunnen lopen.”

De klant

“We leveren aan vrijwel alle universitaire bètafaculteiten, maar ook aan ondernemingen als Unilever of Shell. Het is heel breed: ik heb ook een klant die – ik zeg het met alle respect – zooi uit China importeert en zelf controleert of de goederen aan het CE-keurmerk voldoen. Hebben we een lab met analyseapparaten voor gebouwd, zodat hij kan kijken of die dansende sneeuwpoppetjes niet in de fik vliegen. Als je aan kwaliteitscontrole doet, heb je een lab nodig.”

De slimme oplossingen

“Het lijken soms net keukens, maar er komt veel meer bij kijken. Je hebt te maken met veiligheid, chemische resistentie, ergonomie, zuivere gassen, ga zo maar door. Installateurs worden soms nog wel eens afgeschrikt door alle regelgeving en vereisten, dus daar zorg ik voor de nodige begeleiding. Ik heb zelf jarenlang aan de labtafel gestaan, en ik heb zo gigantisch veel laboratoria van binnen gezien, dat ik alles voorbij heb zien komen. Vind ik ook leuk, ik fotografeer me een ongeluk als ik ergens op bezoek ben. Laatst zag ik een lab waarbij afvalstoffen werden afgevoerd naar losstaande jerrycans onder de tafel. Dan stel ik voor om een omkasting ervoor te bouwen met een uitschuifbare bodem, zodat het makkelijk kan worden afgevoerd. Hadden ze nooit bij stilgestaan, maar ze waren er erg blij mee.

De kennismaking

“Soms heeft een klant een spoelmachine nodig om zijn glaswerk te reinigen. Dat bieden we zelf niet, dus die kopen we in bij een zaak als Miele en integreren we in het meubel. Op eenzelfde manier zijn we bij BOIKON beland. In 2007 sleepten we een grote aanbesteding binnen van de Universiteit van Amsterdam, waar een bonnetje van 7 miljoen euro aan hing. Daarin stond een heel specifieke eis voorgeschreven: een lab met aan de muur hangende tafels die ook nog eens in hoogte verstelbaar waren. Dat bestond op dat moment helemaal niet!

Ik wist wel dat er iets met een sleuf en aluminium profielsystemen moest gebeuren, dus met de handen in het haar heb ik rond zitten googelen. Daaruit kwam de naam BOIKON naar voren. Diezelfde week ben ik in de auto naar Leek gestapt voor een afspraak met Jeroen. Ik legde hem mijn probleem voor, en ik zag hem nadenken. Vervolgens is hij de werkplaats in gelopen, heeft wat aluminium op maat laten zagen, en we hadden een werkend concept! Ik weet nog goed dat ik terugreed met dat proefmodel in de achterbak en mijn collega’s belde: jongens, ’t is klaar!”

De details

“Al die details waar jij en ik niet bij stil staan, daar denken zij wel over na. Dat project in Amsterdam hebben we samen opgepakt, en dat beviel goed. Daar zijn ook de omkastingen uit voort gekomen waar ze nu zo veel van maken. Nu zijn we bij het VUmc bezig met wat in wezen een 2.0-versie is van de hangende tafels, dus uiteraard betrokken we BOIKON daarbij. De concurrent had misschien een mooier systeem, maar wij hadden het samen zo efficiënt uitgekristalliseerd dat we de aanbesteding op prijs wisten te winnen.”

“Een van de eisen van het VU was dat de tafels 200 kilogram aan konden. Vonden de jongens van BOIKON een belachelijke eis. Dus toen we daar met de klant langs gingen om het model te bekijken, stonden er vier kratten gevuld met bouten op ons te wachten. Of we die even op de tafel wilden zetten. De klant protesteerde, die dingen waren 50 kilo per stuk, dat ging helemaal niet! Dus vroegen ze grijnzend: waarom verwacht je dat de labmedewerkers dat wel gaan doen? Het zal wellicht iets typisch Gronings zijn, maar ik vond het mooi. Uiteindelijk konden de tafels de 200 kilo overigens makkelijk aan.”

De samenwerking

“Ik waardeer het zeer dat ze in oplossingen denken. Dan kom ik een beperking tegen, stuur ik het naar ze door, en binnen no time krijg ik een tekening terug waarvan ik denk: ja, dit is het. Bij Waldner werken we met meerdere partijen samen, en vaak genoeg worden er tijdens de bouw van een laboratorium nog wijzigingen doorgevoerd waar een leverancier meteen een meerprijs aan plakt. Die kan ik niet altijd één-op-één doorfactureren, dus dan moet je een deel van die kosten opeten. Bij BOIKON hebben ze bewezen daarin met ons mee te denken, en we komen er altijd uit. De klant is ook altijd vol lof over hun serviceniveau. Het is gewoon een hele fijne partner om mee samen te werken.”

Deze site is beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.